پروژه مدل‌سازی خط تولید رادیاتور در نرم‌افزار Arena

70,000
[link_clicks] فروش
خرید پروژه
ویژگی های پروژه
متوسط
فاقد ویدیو آموزشی
دارای تحلیل نتایج
دارای فایل PDF
فاقد بهینه سازی
210 بازدید کننده
تاریخ انتشار: 06 /02 /2023
بدون دیدگاه

ماده اولیه تولید را شمش های آلومینیوم A-413 تشکیل می دهند.شمش های آلومینیوم در کوره ی الکتریکی مجاور دستگاه دایکست ذوب گردیده و آماده قالبگیری خواهد شد.بعد از آماده سازی قالب و مذاب خارج شده از کوره در ایستگاه اول ، بدنه ی اصلی رادیاتور توسط ریخته گری تحت فشار ساخته می شود.بعد از خروج بدنه از قالب و بازرسی چشمی و سطحی، ایستگاه دوم ،پلیسه گیری و پرداخت بدنه ی اصلی رادیاتور توسط دستگاه های مکانیکی و الکتریکی مانند سمباده برقی و ماشین قلاویز صورت می گیرد.(در این مرحله ضایعات داریم.) در سمت دیگر کارخانه ایستگاه سوم، تولید پیچ اتصال توسط ریخته گری تحت فشار انجام شده و در همان محل پلیسه گیری و رزوه زنی آن انجام می شود و سپس به ایستگاه مونتاژ به صورت دسته ای حمل می شود.(در این مرحله ضایعات داریم.)

 

بعد از ساخته شدن پیچ و بدنه ی اصلی رادیاتور(پره ها)،این دو قسمت توسط اتصال مکانیکی و بازویی در ایستگاه چهارم به هم مونتاژ می گردند.

بعد از آن که اتصال مکانیکی به واسطه ی درزهای اتصال بر روی قسمت پایینی و بده اصلی رادیاتور صورت گرفت ،در ایستگاه کاری پنجم درز های اتصال به هم دیگر جوشکاری شده و وارد ایستگاه ششم شده.در ایستگاه کاری ششم رادیاتور و محصول ما بتونه کاره شده و سپس عملیات رنگ رزی بر روی آن صورت می گیرد. و در نهایت پس از انجام بازرسی های کیفی بر روی آن محصول نهایی کارخانه انبار می شود. در زیر نمودار بلوکی را برای این خط تولید مشاهده می نمایید. در پروژه شبیه سازی خط تولید رادیاتور تمام مراحل فوق به کمک نرم افزار شبیه سازی آرنا مدل سازی شده است.

شبیه سازی پروژه خط تولید واقعی

نتایج پروژه شبیه سازی خط تولید رادیاتور

در پروژه شبیه سازی خط تولید رادیاتور موضوعاتی که از نظر مدیران سازمان اهمیت زیادی برخوردار بود، در زیر آورده شده اند:

1)مشکل زمان انتظار یا افزایش دپو شمش آلومینیوم در صف کوره ی تولید بدنه اصلی(افزایش تعداد در صف که به حدود میانگین 22 در همین پروژه رسیده)

2)با توجه به افزایش ساخت مسکن از آغاز برنامه سوم دولت ، میزان تقاضای رادیاتور روزانه در حال افزایش است و کارخانه ی آبند نیز بزای جذب قابل توجهی از سهم بازار به خود نیاز به افزایش ظرفیت تولیدی دارد

در انتهای این پروژه سعی داریم با بررسی شاخص های کلیدی عملکرد مرتبط با مدل، نتایج ارایه شده توسط نرم افزار را تحلیل کرده و پیشنهاداتی منطقی برای بهبود عملکرد این واحد صنعتی ارایه دهیم.

پیشنهادات برای بهبود خط تولید

در این راستا 2پیشنهاد امکان پذیر است :

1)ورود شمش آلومینیوم به کوره در طرح حاضر به صورت ثابت و در هر دقیقه 1 شمش است.اگر از کوره ای با گنجایش بیشتر استفاده که بتوان در هر دقیقه 12 شمش آلومینیوم را وارد کوره نمود در این صورت میزان دپوی شمش قبل از کوره بسیار کاسته می شود یعنی این مقدار به 12 عدد شمش خواهد رسید.

مشاهده می شود که از میزان تعداد در صف ورود به دستگاه ریخته گری و کوره(یعنی تولید بدنه اصلی )نسبت به طرح فعلی کارخانه (در فصل 4) بسیار کاسته می شود.

2)می توان از کوره ای دیگر موازی با کوره اولی در بخش عملیات ریخته گری بدنه اصلی ، استفاده کرد تا میزان تعداد در صف انتظار تولید بدنه ی اصلی(دپو) کاهش یابد.که ما این کار را با نرم افزارARENA انجام داده و نتایجی به صورت زیر به دست می آید:(فرض بر آن شد که کوره جدید با توزیع و پارامتر های یکسان با کوره فعلی باشد.)

در پروژه شبیه سازی خط تولید رادیاتور سازی پس از تشریح فرایند ساخت محصول، به تجزیه و تحلیل داده های ورودی به کمک نرم افزار WinQSB پرداخته و سپس به مدل اولیه از خط تولید ایجاد شده است. در نهایت نیز دو پیشنهاد برای خط تولید و بهبود شرایط فعلی ارایه گردید است.

پرسش و پاسخ

آکادمی سیم لرن/ مرجع تخصصی آموزش نرم افزارهای شبیه سازی با سرمایه گذاری درست، موفقیت خود را تضمین کنید